Marko Noč, UKCL: Kaj se mu dogaja, ker je dregnil v lobije Marko Noč, UKCL: Kaj se mu dogaja, ker je dregnil v lobije MNENJE: V UKCL glava ne ve, kaj počnejo roke in kje je vzrok težav
Kako se hoče Rajko Kenda skriti pred odgovornostjo Kako se hoče Rajko Kenda skriti pred odgovornostjo (MNENJE) In kako mu tega javnost ne sme dovoliti; razkrivamo, kaj je govoril pred nadzorno komisijo in kaj ta o njegovem ravnanju ugotavlja
Če Kolarjeva ne zna in ne zmore, naj pač odide Če Kolarjeva ne zna in ne zmore, naj pač odide Ali je zdravstveni sistem povsem prežet s korupcijo, ali pa se bolnišnice in direktorji s primerjavo cen ne ukvarjajo, ker se jim preprosto ni treba.
Otroška srčna kirurgija: kaj vse so nam skrivali Otroška srčna kirurgija: kaj vse so nam skrivali Najnižjo oceno, nesprejemljivo, je UKC Ljubljana dobil kar pri 20 od 34 mednarodnih standardov obravnave otrok s srčnimi napakami
Poročilo o otroški srčni kirurgiji objavljamo v celoti Poročilo o otroški srčni kirurgiji objavljamo v celoti Mlačen odziv zdravniške zbornice na katastrofalno poročilo o otroški srčni kirurgiji
(komentar) Sramota celotnega vodstva UKCL (komentar) Sramota celotnega vodstva UKCL Odstopite, Rajko Kenda, strokovni direktor pediatrične klinike! Enak poziv bi doletel tudi druge odgovorne v UKCL, a so se že sami potuhnili.
Dosje Geršak in otroška srčna kirurgija: Sistem nagrajuje slabe prakse Dosje Geršak in otroška srčna kirurgija: Sistem nagrajuje slabe prakse Mnenje: Kako lahko nekdo z oceno, da je »popolnoma odpovedal« kot vodja oddelka in šef specializacije, še kar uči in vzgaja študente in mlade kirurge? Lahko, to je Slovenija

Srčne operacije otrok - pravna in finančna beda, o strokovnih napakah pa kdaj drugič

Čas branja: 5 min
29.05.2013  22:30
Vsa znamenja korupcije pri šefih UKCL Vrhuncu in Miklavčičevi ter možen vpliv zasebnih interesov pri dr. Geršaku, poziv ministra Gantarja k odstopu pa v prazno

Minister za zdravje Tomaž Gantar zahteva odstop ali razrešitev generalnega direktorja UKCL Simona Vrhunca, potem ko je pri njem in prejšnji direktorici Darinki Miklavčič protikorupcijska komisija ugotovila vsa znamenja korupcije pri pediatričnem kardiokirurškem programu. Starši opozarjajo, da so potrebne vsebinske spremembe, kardiolog Podnar pa, da zaradi strokovnih pomanjkljivosti posledice čutijo otroci.

drnovsek-olup-vrhunec2-br.1369856071.jpg.o.470px.jpg
Strokovna direktorica UKCL Brigita Drnovšek Olup in generalni direktor Simon Vrhunec vztrajata: Nisva kriva. In zavračata ugotovitve KPK o korupciji.

Če ne bo odstopil, bo Gantar svetu zavoda - tega po novem vodi France Cukjati - predlagal, naj Vrhunca razreši. Vrhunec je že sporočil, da ne bo odstopil; mandat mu poteče avgusta, strokovni direktorici Brigiti Drnovšek Olup pa je že, a so ji ga zaradi neuspelega razpisa podaljšali. Z ukrepi proti Borutu Geršaku, pri njem komisija ugotavlja visoko tveganje za vpliv zasebnih interesov, pa Gantar »ne bo prehiteval in bo počakal na ugotovitve nadzorov«.

»Opravili bomo upravni nadzor, zdravniška zbornica pa naj strokovnega,« pravi Gantar. Predsednik zbornice Andrej Možina je včeraj že dejal, da bodo sicer sodelovali, kolikor lahko, »toda za strokovni nadzor sistemskih težav na kakem oddelku ali bolnišničnem programu zbornica še vedno nima zakonske podlage«.

Trije na tnalu, nezakonito izplačilo 1,25 milijona

Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) je ugotovila, da sta Miklavčičeva in Vrhunec z več kršitvami dolžnega ravnanja v obdobju 2007-2011 izraelskemu kirurgu dr. Davidu Mishalyju v nasprotju z veljavno zakonodajo prek avtorskih pogodb omogočila plačilo 1,25 milijona evrov za 150 operativnih dni (358 operacij). Ob tem sta oba vedela, da Mishaly nima slovenske licence in dovoljenja za delo. Geršak, ki je Mishalyja pripeljal, pa je prej zasebno sodeloval tako z njim kot z bolnišnico Sheba v Tel Avivu, ugotavlja komisija. Geršak je pripravljal celo pogodbo z Mishalyjem, piše v poročilu, čeprav ima kirurška klinika za to poslovnega direktorja.

rednak-andreja-br.1369856072.jpg.o.470px.jpg
Januarja letos je novinarki Financ Andreji Rednak kirurg UKCL dr. Borut Geršak - ko ga je spraševala o neugodnih ugotovitvah treh zdravnikov v strokovnem nadzoru smrtnega primera - zabrusil, da z njo »ne bo razpravljal o stroki, dokler ne naredite medicinske fakultete«.

Praprotnik - šest let nezakonitosti

Kot pravi Rok Praprotnik iz KPK, se niso spuščali v strokovne ocene pediatričnega kardiokirurškega programa, opozarja pa, da »gre tudi za življenja tistih otrok, ki jih ta sistem ni in ne bo mogel maksimalno dobro obravnavati, ker so stvari šest let peljali nezakonito. Tudi zato UKCL še danes nima usposobljenih lastnih kirurgov za te operacije, kar je bil že leta 2007 cilj tega progama, ki ni bil dosežen«.

Vrhunec: Ne bom odstopil

Drnovšek Olupova je včeraj povedala, da se v centru v Münchnu trenutno izobražujejo en naš kardiolog in dva intenzivista, kdaj bi začeli sodelovati z Münchnom tudi pri operacijah in torej ne bi več potrebovali Mishalyja, pa ni navedla. Domači kirurg Robert Blumauer je vnovič zagotovil, da je program dober in rezultati primerljivi z najboljšimi evropskimi centri.

Vrhunec pa je včeraj poročilo KPK zavrnil in zatrdil: »Prepričan sem, da sem delal dobro, zato ne nameravam odstopiti. Tudi z enim evrom se nisem okoristil v zvezi s tem programom. Takoj, ko sem izvedel, da je nezakonit, sem odredil, da se zadeva uredi, pridobi licenca in sklene prava pogodba. Izpogajali smo se tudi za 40-odstotno znižanje cene tujega kirurga. Nobena od trditev v poročilu KPK ne drži, kar se mene tiče.«

Dodajmo sicer, da naj bi bil Vrhunec z dejstvi o Mishalyju seznanjen že leta 2009, ko je nastopil mandat in z njim sklenil prvo nezakonito pogodbo, ukrepal pa je šele konec leta 2010 z uvedbo interne revizije, katere večine ugotovitev pa potem v UKCL tako ali tako niso upoštevali.

Dr. Tomaž Podnar: Nepotrebne smrti in trajne okvare otrok

-Pri strokovnem nadzoru, ki so ga lani po smrti otroka s prirojeno hudo srčno napako izvedli trije zdravniki (Andrej Robida, otroški kardiolog in strokovnjak za kakovost v zdravstvu, pediatrinja Metka Derganc in kirurg Nikola Lakič), so ugotovili »številne sistemske pomanjkljivosti« in »neustrezno odločitev o načinu zdravljenja« otroka oziroma napačno operativno metodo. Vodstvo UKCL je dobilo 16 sistemskih priporočil, po naših virih večina ni uresničenih (več v Skrb zbujajoči izsledki nadzora, bo v UKCL kdo odgovarjal? ).

[A] 2186Untitled-11.1369856283.jpg

-Dr. Tomaž Podnar, kardiolog s pediatrične klinike, ki že več let tako v UKCL kot navzven opozarja na pomanjkljivosti programa, pa pravi: »Poročilo KPK potrjuje, da otroški kardiokirurški program v UKCL ni voden v interesu stroke in bolnih otrok. Poročilo komisije se seveda omejuje na pravne in finančne vidike programa, vendar so ključni problemi programa strokovni. Strokovni nadzor celotnega programa, kljub napovedim, nikoli ni bil opravljen. Prav tako rezultati zdravljenja, kljub drugačnim zahtevam, niso bili posredovani v evropsko bazo podatkov. Opravljena pa sta bila dva izredna strokovna nadzora, ki sta opozorila na vrsto sistemskih pomanjkljivosti programa, vendar ustreznih ukrepov s strani uprave UKCL, Kirurških klinik in Pediatrične klinike ni bilo. Še več. Poročilo drugega nadzora je uprava UKCL označila kot »strogo zaupno«, predlaganih ukrepov pa ni izvedla. dgovorni v UKCL so se strokovne neustreznosti programa dobro zavedali, vendar sprejetih sklepov stroke niso realizirali. Med drugim so se odgovorni v UKCL dogovarjali z dvema priznanima evropskima otroškima centroma, vendar se z nobenim od teh centrov za sodelovanje niso dogovorili. Vedno so prevladali privatni interesi.

Strokovne pomanjkljivosti v otroškem kardiokirurškem programu imajo za posledico nepotrebne smrti in trajne okvare otrok, za kar bo potrebno prevzeti ustrezno odgovornost.«

Starši: Same neizpolnjene obljube

V Društvu srčnih otrok, ki ga vodita Maja in Damijan Svetina, o poročilu KPK pravijo:

svetina-damijan5-ih.1369856073.jpg.o.470px.jpg

»Že več let aktivno opozarjamo na pomanjkljivosti programa in nevarnosti za naše otroke, srčke; pogosto prestavljanje rokov operacij (tudi nujnih) in nenavzočnost kirurga ob zapletih, kar ima vsekakor tudi posledice. Pri tem smo se obrnili na vodstvo Pediatrične klinike, vodstvo UKCL in ministrstvo za zdravje. Zahtevali smo, da program izvajajo podobno kot v drugih evropskih kardiocentrih (London, Hamburg, München, Pariz, Bratislava), kjer so bili pred leti operirani naši otroci:

-Stalna navzočnost strokovno usposobljene ekipe s kardiokirurgom na čelu ves čas hospitalizacije.

-Za starše, ki bodo izrecno želeli operacijo svojega otroka v drugem kardiokirurškem centru, bodo željo upoštevali.

Obljube, ki smo jih dobili, niso bile izpolnjene.Naše mnenje je, da je vztrajanje v podoptimalnem programu za vsako ceno nesprejemljivo. Do nadaljnjega, dokler se razmere na UKCL ne uredijo, zahtevamo, da se otroci pošiljajo na operacije v kakovostne evropske kardiocentre. Hkrati pozivamo odgovorne, da preverijo in osvetlijo, tudi strokovno, potek zdravljenja otrok, ki so bili v tem programu, številne reoperacije in tudi smrti otrok.«

Kronologija

Zgodbo o kirurgu Mishalyju, ki je štiri leta brez licence za milijonski honorar operiral v UKCL, smo v Financah razkrili januarja 2012 (Več kot milijon kirurgu brez licence v UKC Ljubljana . Opozorili smo na možno korupcijo in prevlado zasebnih interesov v škodo javnega denarja. Vse to zdaj protikorupcijska komisija potrjuje.

V UKCL so takrat raje vzeli Mishalyja, čeprav bi za pol nižjo ceno lahko dobili tudi prav tako vrhunskega nizozemskega kirurga Marka Hazekampa. Sprva so Mishalyju plačevali 4.200 evrov na operacijo, trenutno pa dobi 5.964 evrov bruto na operativni dan; opravi dve, včasih tri operacije na dan.

Kardiolog Tomaž Podnar je lani razkril korespondenco ( Otroškemu kardiologu Tomažu Podnarju prekipelo: razkriva dokumente ), kako sta se Mishaly in Geršak, ko je grozilo, da lahko v program pride kak drug tuji kirurg, strinjala z večjo samostojnostjo domačih kirurgov, čeprav bi to pomenilo nekaj »podoptimalnih rezultatov« operacij.

Po našem razkritju je Mishaly ob pomoči Geršaka lani po hitrem postopku dobil licenco, njegov honorar so znižali, v programu srčnih operacij otrok pa se ni spremenilo nič (več o tem starši zgoraj) kljub obljubam vodilnih v UKCL Simona Vrhunca in Brigite Drnovšek Olup.

Preberite tudi:

30.05.2013
24.08.2015

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Članki
Članki (komentar) Sramota celotnega vodstva UKCL 70

Odstopite, Rajko Kenda, strokovni direktor pediatrične klinike! Enak poziv bi doletel tudi druge odgovorne v UKCL, a so se že sami...

ZDRAVSTVO
Članki
Članki Kolarjeva, Možina, Baričič, Hojker, kaj čakate?! 22

Javnost in starši, ki so v negotovosti, pričakujejo in zahtevajo odgovore in ukrepe v otroški srčni kirurgiji

FINANCE
Članki
Članki Otroška srčna kirurgija: kaj vse so nam skrivali 27

Najnižjo oceno, nesprejemljivo, je UKC Ljubljana dobil kar pri 20 od 34 mednarodnih standardov obravnave otrok s srčnimi napakami

ZDRAVSTVO
Članki
Članki »Sanjski« tandem: Brigita Drnovšek Olup in Borut Geršak 2

Otroška srčna kirurgija: odziv nekdanje strokovne direktorice UKCL na katastrofalno poročilo o preteklem programu

FINANCE
Članki
Članki Možina: Nobenega odloga poročila o otroški srčni kirurgiji ne bo! 1

Tudi če bi nadzor razširili še na leto 2014, to ne bo vplivalo na poročilo o tem, kaj se je dogajalo v tem programu od 2007 do lani,...

ZDRAVSTVO
Članki
Članki Odziv UKCL: Poročilo glede odgovornosti vodstva zbuja občutek pristranosti 4

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc pa pravi, naj vodstvo UKCL poišče manjkajočo dokumentacijo otrok

FINANCE
Članki
Članki Kako se hoče Rajko Kenda skriti pred odgovornostjo 15

(MNENJE) In kako mu tega javnost ne sme dovoliti; razkrivamo, kaj je govoril pred nadzorno komisijo in kaj ta o njegovem ravnanju ugotavlja

FINANCE
Članki
Članki Intervju: Starša, ki se jima je še enkrat podrl svet 82

Nekoč sta zaupala zdravnikom UKCL, zdaj sta izvedela, da njunemu dojenčku morda ne bi bilo treba umreti