Marko Noč, UKCL: Kaj se mu dogaja, ker je dregnil v lobije Marko Noč, UKCL: Kaj se mu dogaja, ker je dregnil v lobije MNENJE: V UKCL glava ne ve, kaj počnejo roke in kje je vzrok težav
Kako se hoče Rajko Kenda skriti pred odgovornostjo Kako se hoče Rajko Kenda skriti pred odgovornostjo (MNENJE) In kako mu tega javnost ne sme dovoliti; razkrivamo, kaj je govoril pred nadzorno komisijo in kaj ta o njegovem ravnanju ugotavlja
Če Kolarjeva ne zna in ne zmore, naj pač odide Če Kolarjeva ne zna in ne zmore, naj pač odide Ali je zdravstveni sistem povsem prežet s korupcijo, ali pa se bolnišnice in direktorji s primerjavo cen ne ukvarjajo, ker se jim preprosto ni treba.
Otroška srčna kirurgija: kaj vse so nam skrivali Otroška srčna kirurgija: kaj vse so nam skrivali Najnižjo oceno, nesprejemljivo, je UKC Ljubljana dobil kar pri 20 od 34 mednarodnih standardov obravnave otrok s srčnimi napakami
Poročilo o otroški srčni kirurgiji objavljamo v celoti Poročilo o otroški srčni kirurgiji objavljamo v celoti Mlačen odziv zdravniške zbornice na katastrofalno poročilo o otroški srčni kirurgiji
(komentar) Sramota celotnega vodstva UKCL (komentar) Sramota celotnega vodstva UKCL Odstopite, Rajko Kenda, strokovni direktor pediatrične klinike! Enak poziv bi doletel tudi druge odgovorne v UKCL, a so se že sami potuhnili.
Dosje Geršak in otroška srčna kirurgija: Sistem nagrajuje slabe prakse Dosje Geršak in otroška srčna kirurgija: Sistem nagrajuje slabe prakse Mnenje: Kako lahko nekdo z oceno, da je »popolnoma odpovedal« kot vodja oddelka in šef specializacije, še kar uči in vzgaja študente in mlade kirurge? Lahko, to je Slovenija

Baričič opozicijskim poslancem: Vem, da me imate radi

Čas branja: 3 min
09.09.2015  14:49
Odbor za zdravstvo o imenovanju šefa UKCL Andreja Baričiča ter o odgovornosti za nepravilnosti na nevrološki kliniki

Obveščaj me o novih člankih:  

Odbor državnega zbora za zdravstvo je na nujni seji na zahtevo SDS razpravljal o odgovornosti za razmere v UKCL, zlasti o ugotovitvah nadzora na nevrologiji zaradi primera Radan ter o imenovanju Andreja Baričiča za vršilca dolžnosti generalnega direktorja. O otroški srčni kirurgiji niso veliko govorili, ker poročilo še ni javno.

Ministrice za zdravje Milojke Kolar Celarc na seji ni bilo, kar so poslanka Jelka Godec iz SDS in še nekateri označili kot nesprejemljivo; ministrstvo bi moralo narediti vse, da bodo odgovorne za nepravilnosti sankcionirali, ne pa, da so še vedno na položajih.

Očitki Baričiču

Andrej Baričič si tudi s tokratnimi javnimi nastopi ni pridobil naklonjenosti, res pa je, da so bili tudi poslanci SDS in NSi ostri. Poslanca SDS Andrej Čuš in Marijan Pojbič sta Baričiču očitala, da ni kredibilen, da ne zna poslušati in komunicirati, da se spravlja nad novinarje, da nima izkušenj z vodenjem velikih sistemov, da nima programa, da se druži z Janezom Zemljaričem, da naj bi bil povezan s hobotnico in lobiji, celo z zdravstveno mafijo, ki ožema zdravstveni proračun, da je za vodenje gradnje urgence pooblastil Slavka Marolta (znanega iz afere oškodovanja UKCL pri operacijskih mizah).

Baričič napadov ne jemlje osebno

Baričič je med drugim sarkastično dejal, da so slišane razprave odlične in da je ganjen. Ter da vsega tega, kar se mu dogaja - in dogajajo se siloviti napadi, ki jih šteje za politični pritisk, kar je po njegovem dokaz, da interesne skupine zelo dobro delujejo - ne jemlje osebno. »Vem, da me imate iskreno radi,« je med drugim dejal, »ne podtikam vam sovraštva«. Ker so se poslanci oglašali med njegovim nastopom, jim je povedal, da je »tako nekulturno obnašanje nesprejemljivo«.

Jelka Godec ga je na to podučila, da poslancem nima kaj govoriti, kako naj se obnašajo: »Mi smo bili izvoljeni, vi pa ste bili nastavljeni.«

Baričič je tudi dejal, da je kriminal »popolnoma enostavno izkoreniniti, le vsak posameznik se mora pri sebi odločiti, da ne bo niti dajal niti prejemal«. Dejal je, da sam ne govori o hobotnicah, ampak o interesnih skupinah, vendar ni njihov in jim ne služi. Zatrdil je, da »pripada samo pacientom, zaposlenim in ustanovitelju«. Ko je govoril o primeru Radan in imenovanju Slavka Marolta, pa je dejal, da je vsakdo nedolžen, dokler mu krivda ni dokazana.

Vrtovec vrhu UKCL: Moralo bi vas biti sram

Jernej Vrtovec iz NSi je poudaril, da bo moral v UKCL končno kdo odgovarjati za razmere in posledice dogodkov na nevrologiji in na otroški srčni kirurgiji, če si želi ta institucija povrniti zaupanje; če ni zaupanja, bo UKCL izgubljal paciente.

Navzočim iz UKCL - tam so bili poleg zdajšnjega direktorja Baričiča tudi bivši direktor Simon Vrhunec, strokovni direktor UKCL Sergej Hojker, strokovni direktor pediatrične klinike Rajko Kenda, Bojana Žvan in Janja Pretnar Oblak z nevrološke klinike, pravnica Meta Vesel Valentinčič in drugi - je Vrtovec dejal: »Moralo bi vas biti sram. Če vas ni, je nekaj narobe z vami.« Po Vrtovčevem mnenju je treba UKCL razbiti do temeljev in ga na novo postaviti, saj da gre za gnilo jabolko. Take pozive je kot neodgovorne označil nepovezani poslanec Jani Moederndorfer.

Vrhunec se je opravičil, Kenda ni odgovoren

Prejšnji generalni direktor UKCL Simon Vrhunec je izrazil obžalovanje in opravičilo vsem pacientom in svojcem, ki niso bili zadovoljni z zdravljenjem v UKCL oziroma je bil izid zanje neugoden.

Strokovni direktor UKCL Sergej Hojker je poročilo o nadzoru na nevrologiji označil kot dobrodošlo izhodišče za ukrepe, ki so že in še bodo izboljšali kakovost in varnost celotnega zdravstva, ne le UKCL.

Strokovni direktor pediatrične klinike Rajko Kenda, ki ga je poslanec Čuš spomnil na ugotovitve komisije za nadzor, kako ni ukrepal, čeprav je vedel za nevaren program otroške srčne kirurgije, pa je poslance poučil, da je otroška srčna kirurgija del kirurške klinike, torej da poročilo o nadzoru "ni stvar pediatrične klinike".

Za slabo varnost in kakovost v zdravstvu je odgovorna vlada

Andrej Robida, zdravnik in strokovnjak za kakovost in varnost pacientov je opozoril, da je smrtnost zaradi napak v zdravstvu na četrtem mestu v državi, za srčnožilnimi boleznimi, poškodbami in rakom. Vsak tristoti hospitalizirani pacient umre zaradi napak, je dejal, to kažejo mednarodne primerjave. Toda v Sloveniji vlada zelo slaba kultura varnosti in ker se človeške napake kriminalizirajo, zaposleni v zdravstvu varnostnih zapletov ne prijavljajo. Za veliko večino napak je kriv sistem: če se vgradijo varovalke v sistem, pa se da napake preprečiti, je prepričan. Za to, da sistema varnosti in kakovosti ni - in dogajanje v UKCL je le vrh ledene gore -, pa je odgovorno ministrstvo za zdravje in vlada, je prepričan Robida.Preberite tudi:

08.09.2015
06.09.2015
06.09.2015
05.09.2015
03.09.2015
10.09.2015

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Članki
Članki Baričič edini, ki mu plača direktorja UKC ni premajhna 4

Baričič je ekonomist, nekdanji nadzornik NLB, nekdanji član sveta UKC Ljubljana ter nekdanji šef Gea College.

ZDRAVSTVO
Članki
Članki Ministrica Kolarjeva, kako lahko še zaupate temu človeku? 10

Je Andrej Baričič, ki je posloval z ubežnikom Leonardom F. Peklarjem, res primeren za šefa UKCL, ki se že tako utaplja v...

FINANCE
Članki
Članki Baričič pred odhodom menda kadruje? Spet znanci z Bleda? 11

Bo še utegnil podpisati pogodbe s pomočnikoma za nabavo in za IT v UKCL, po čemer se mnogim cedijo sline?

FINANCE
Članki
Članki Kako se je UKCL zlagal Financam, nato pa je to postal »komunikacijski šum« 5

Rajko Kenda bo očitno preživel tudi Andreja Baričiča, za nepotrebne smrti otrok v preteklosti pa ne bo odgovarjal nihče razen morda...

FINANCE
Članki
Članki Kolarjeva: Kadri so Baričičeva stvar 3

Ali je imenovanje Slavka Marolta - akterja afere Operacijske mize - za koordinatorja gradnje urgence v UKCL za ministrico sporno?

ZDRAVSTVO
Članki
Članki Ministrica Kolarjeva, kako lahko še zaupate temu človeku? 35

Andrej Baričič, ki je posloval z ubežnikom Leonardom F. Peklarjem, res primeren za šefa UKCL, ki se že tako utaplja v nepravilnostih...

ZDRAVSTVO
Članki
Članki Svet UKCL prvim 32 zdravnikom zavrnil soglasja za delo drugje 21

Najprej naj skrajšajo čakalne dobe v UKCL, meni predsednik sveta Tomaž Glažar

ZDRAVSTVO
Članki
Članki Odziv UKCL: Poročilo glede odgovornosti vodstva zbuja občutek pristranosti 4

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc pa pravi, naj vodstvo UKCL poišče manjkajočo dokumentacijo otrok